حنا قراگزلو؛ طراح خلاق ایرانی
حنا قراگزلو از طراحاي معتبر ايراني فارغ التحصيل از رشته طراحي از فرانسه كه در ايران و خارج ايران فعاليت ميكنند و برند خودشون رو به اسم HG دارند اسم برندشون مخفف اولين حروف اسم و فاميليشون هست.
.
خانم قراگوزلو چه طور به طراحی لباس علاقهمند شدید؟
از کودکی به این کار علاقه داشتم و کارهای عجیبی روی پارچه و لباسهایم انجام میدادم. برای فراگیری این کار به ۵ موسسه رفتم و در طول ۳ سال طراحی لباس را به شکل اصولی یاد گرفتم. از سال ۷۷ به شکل جدی وارد این کار شدم و نمایشگاههای خانگی برگزار میکردم که محصولاتی از قبیل مانتو، شال، لباس عصر و… در آنها عرضه میشد. الان علاوه بر اینکه جای ثابت دارم، نمایشگاههای فصلی هم برگزار میکنم. در نمایشگاه نمونه کارهایم را ارائه میکنم و مشتریان از روی آنها سفارش میدهند.
برای طراحی یک لباس چه نکاتی را در نظر میگیرید؟
رنگ آمیزی و خلاقیت مهمترین عناصر کارهای من هستند. در سالهای گذشته مانتوها خیلی یکنواخت بود و هیچ طرح جدیدی در آنها دیده نمیشد،بنابراین من سعی کردم کاری کنم که دیگران انجام نمیدهند، یا از رنگهایی استفاده کنم که در کارهای دیگران کمتر استفاده میشود. به برش لباس اهمیت زیادی میدهم و روی آن خیلی کار میکنم. برای طراحی یک لباس اول با رنگ و پارچه آن ارتباط برقرار میکنم. یعنی اول پارچه را تهیه میکنم و بعد براساس آن طرحی به ذهنم میرسد. از چیزهای طبیعی الهام میگیرم و قسمتهای مختلف مثل یقه و برشها و… را تکه تکه طراحی میکنم. در واقع کار من مثل یک کلاژ است و طرح قسمتهای مختلف لباس به تدریج به ذهنم میرسد.
چه محصولاتی تولید میکنید؟
مانتو و لباس برای خانمها و کت و شلوار آقایان. معمولا کارهای من دو دسته هستند. دسته اول کارهای نمایشگاهی هستند که در هر دوره حدود ۷۰ مدل ارائه میکنم و از هرکدام ۵-۶ عدد سفارش میگیرم. دسته دوم کارهایی هستند که برای تولیدی طراحی میکنم.
لباسهایی که برای تولیدی طراحی میکنید با لباسهای مزون متفاوت هستند؟
بله کاملا متفاوتند. در واقع دو دسته عامه پسند و خاص پسند هستند. برای طراحی کار تولیدی باید نکات زیادی مثل اقلیم، آب و هوا و.. را در نظر داشت. یکی از نکات مهم در طراحی برای تولیدی این است که در نظر داشته باشیم وقتی کسی از جنوب تهران برای خرید مانتو به تجریش میآید باید طرحی برای او ارائه کرد که بتواند در محل سکونت خودش از آن استفاده کند. ولی کارهای خاص خودم مشتریان خاص دارند و کاملا متفاوت هستند.
سابقه شرکت در جشنوارههای لباس را داشتهاید؟
بله در جشنواره مد و لباس شرکت کردم و کارهایم در بخش کارهای برگزیده در ژورنال شیما چاپ شدهاند. اکثر طرحهای من مالکیت معنوی دارند و کد شیما روی آنها هست. اما به طور کلی کارهایی که در جشنواره ارائه کردم از نظر دوخت و برش و رنگ با کارهایم در مزون تفاوت زیادی دارند.
نظر شما در مورد چنین جشنوارههایی چیست؟ فکر میکنید نتایج مثبتی برای طراحان خواهد داشت؟
این جشنواره بسیار نوپاست. من به دلیل رفت و آمدهایی که در انجمن طراحان لباس داشتم، از ابتدا در جریان کارهای آن بودم و از پایه گزاران آن هستم. در این مسابقات کسانی برنده میشوند که کاملا اصول مورد نظر داوران را رعایت کرده باشند. این موضوع باعث میشود طراح نتواند کار خلاقانه انجام دهد. داوران و مسئولین باید نظراتشان را عوض کنند و در مسابقات دست طراحان را باز بگذارند و از ایدههای آنان استفاده کنند.
وضعیت طراحی لباس را چه طور میبینید؟
نسبت به سالهای پیش خیلی پیشرفت کردهایم. قبلا این تعداد مزون در شهرها وجود نداشت. من در کنار کارهای خودم فعالیتهای فرهنگی و آموزشی هم در شهرهای مختلف انجام میدهم. به عنوان مثال همراه با آقای سلطانی اولین سمینار رنگ را برگزار کردیم. آنچه در کتابها و اخبار در مورد مد و لباس شهرهای دیگر هست را قبول ندارم و خودم سفرهایی به شهرستانها دارم تا از نزدیک وضعیت آنها را ببینم و متوجه شدهام که پوشش آنها گاهی از تهران هم بهتر است. اما یک مشکل وجود دارد، در حال حاضر تجارت با هنر مخلوط شده و کسانی که توانایی طراحی ندارند وارد این کار شدهاند و در واقع کار را خراب کردهاند. در ضمن نساجی ما مشکل دارد و پارچههای خوبی نداریم. نساجی و طراحی لباس باید در کنار هم باشند.
.